Милиардер от Хонконг кандидат за отбор от Формула 1

Милиардерът от Хонконг Калвин Ло е кандидат за 11-ото място във Формула 1, като така конкуренцията за свободната позиция на стартовата решетка се засилва – досега се смяташе, че само Майкъл Андрети иска да влезе в световния шампионат със свой отбор.

“Смятам, че ще е хубаво да участваме във Формула 1, тъй като спортът влезе в нова ера с постоянно растяща популярност и ново поколение фенове – обясни Ло, който е спечелил парите си в застрахователния бизнес. – Аз обаче не съм достатъчно умен, за да управлявам отбор във Формула 1. Моето участие ще е само финансово. Първо оглеждахме един от участващите сега отбори, след това се появи идеята да основем нов отбор, в момента има много възможности.”

Калвин Ло коментира е нежеланието на десетте отбора във Формула 1 да допуснат 11-и тим, тъй като това ще намали приходите им.

“Разбирам напълно това – обясни Ло. – Всички получават пари от едно и също място, така че наистина няма смисъл. Но ако успеем да увеличим тези пари, то така ще спечелят всички отбори.”

Ло допълни, че участието на нов отбор във Формула 1 ще е възможно най-рано през 2026 година, като дотогава той планира да проучи “детайлите на света на Формула 1” и вече е изградил отношения с Уилямс, които обаче не се знае какви са.

Милиардерът призна, че се е запалил по Формула 1 през 2000 година, когато е бил в Сингапур и за първи е гледал състезание на Михаел Шумахер с Ферари, но не може да си спомни на коя точно писта. Ло твърди, че е използвал решителността на Шумахер като вдъхновение в бизнеса – състоянието му се оценява на 1,7 милиарда долара. Ло е главен изпълнителен директор на R.E. Lee Capital – най-големият брокер на застраховки “Живот” в света с активи, оценявани на над 8 милиарда долара.