Мъск отваря зарядните станции „Тесла“ и за други марки

Американската мрежа от станции за зареждане на „Тесла“ (Tesla) ще бъде на разположение за други марки електрически превозни средства до края на 2024 г. благодарение на преговори между Белия дом и Илон Мъск. Това обяви днес правителството на Джо Байдън, цитирано от Франс прес.

„Тесла“ е приела да отвори поне 7500 зарядни станции за електрически автомобили на други производители, според правителствен документ, в който се описват подробно усилията на компанията да инсталира още 500 0000 допълнителни зарядни станции до 2030 г.

Отношенията между Белия дом и мултимилиардера често бяха доста бурни, но администрацията на американския президент увери, че шефът на „Тесла“ се е отзовал на искането на правителството основните играчи в сектора да разширят мрежата си от зарядни станции.

Липсата на достатъчно зарядни станции се възприема като основна пречка за прехода към електрически превозни средства в САЩ.

Понастоящем собствениците на автомобили „Тесла“ могат да купят адаптори, за да заредят автомобилите си на станциите на други марки, но не такъв е случаят с водачите на други електрически превозни средства.

Мрежата от „супер зарядни станции“ на „Тесла“ е една от причините дали конкурентно предимство на американския автомобилостроител.

След влизането си в Белия дом Джо Байдън предприе редица мерки, целящи да насърчат подема на електрическите превозни средства като отпуснатите 7,5 милиарда долара за строителството на зарядни станции през 2021 г.

Решението на „Тесла“ да разреши на притежателите на други марки автомобили да използват зарядните станции с с адаптори ще позволи на компанията на Илон Мъск да се възползва от американски държавни субсидии, уточни президентската администрация.

В документа се споменават и ангажиментите на други компании относно зарядни станции, сред които „Херц“ (Hertz), Би Пи (BP) и „Дженерал мотърс“ (General Motors).

Зарядните станции, които правителството финансира, трябва да съответстват на някои критерии, от надеждността до възможността да бъдат локализирани на смартфон.

Неотдавнашни проучвания показаха, че много водачи са „разочаровани заради бавните зарядни станции, използвани от много хора или изобщо неработещи“, съобщи администрацията, добавяйки, че новите стандарти ще помогнат да се отстранят тези проблеми.