Над 200 килограма по-лек и с 200 „коня“ по-мощен Golf R

Volkswagen Group Retail Германия – VGRD показа проект на базата на последното поколение Volkswagen Golf в най-наточеното му изпълнение – R. Колата, която още от завода пристига като най-мощния сериен Golf правен някога е получила множество ъпгрейди, повече мощност и по-ниско тегло. Това е третия проект на компанията, след като през последните две години видяхме два такива на базата на Golf GTE.

Новият Golf R Hurricane е вдъхновен от Lamborghini Huracan от където вероятно е взет и зеленият цвят, който преобладава в интериора и екстериора. Предната броня е получила нов карбонов сплитер, докато предните и задните калници са разширени с малки раздувки. Няколко елемента по купето са заменени с такива от карбонови влакна, а задните стопове са свързани с LED лента, която е много възможно да се появи във фейслифта на модела. Над задното стъкло е поставен изразителен спойлер, който също е направен от карбон.

Джантите са дело на MB Design и следват цветовата схема, а върху тях са обути гуми Pirelli P Zero Trofeo R гуми. Интериорът е облечен в зелена и черна алкантара с контрастни шевове, а оригиналните седалки са заменени от две карбонови „корита“ дело на Recaro. Зад тях липсват задни седалки, а на тяхно място е поставена предпазна клетка в отровния зелен цвят от екстериора.

Под капака на колата работи оригиналния 2.0-литров бензинов двигател, но с модифицирана изпускателна система, ново ECU, ново турбо и по-голям интеркулер. Всички тези промени помагат за повишаване на мощността до 526 конски и 629 нютон метра, което е значително повече от оригиналните 320 конски сили и 420 нютон метра. Мощността се предава към четирите колела, а трансмисията е автоматична със 7 предавки.

Благодарение на елементите от карбонови влакна, подложеният на диета Golf е загубил над 200 килограма от своето тегло, което помага за съотношение от 2.75кг/к.с.. Спирачките също са нови, като отпред те са от Audi R8, докато отзад са използвани такива от S8.