Най-големият SUV BMW X7 – когато повече наистина е повече

Разполагате със стотина хиляди евро и сте готови да ги похарчите за голям и луксозен SUV, който да бъде забелязан и от Космоса. Съшевременно искате просторен салон със 7 места и багажник, който да побира до 2120 литра. Тогава BMW X7, който наскоро претърпя сериозен фейслифт, може да е вашият автомобил.

Най-големият SUV на баварската марка е на пазара от близо 4 години, като реализира доста добри продажби в един от най-важните сегменти. А този клас привлича толкова силно производителите заради големите маржове от продажбата на моделите в него. И BMW просто нямаше как да пропусне да се възползва от толкова изгодна възможност.

След фейслифта X7 все по-осезаемо се отличава на външен вид от останалите X-модели на марката. Ясно се вижда връзката с новата 7-Series – най-вече в предната част, но все пак има и някои различия. При големия SUV (дължина – 5.16, височина – 1.92 м) горните и много по-тесни LED лампички са отговорни за дневните светлини и мигачите. По-широките матрични LED фарове са разположени отдолу. Бърбековидната решетка на радиатора също се включва в „светлинното шоу“, като това е част от оборудването на топ-версиите на модела.

Съвсем различна е задната част, където промените са доста по-умерени. Светодиодните задни светлини са оформени малко по-лаконично и също са станали по-тесни. Освен това са направени няколко фини актуализации на престилката, както и още някои дребни промени, чиято цел е X7 да се отличава от X5, тъй като преди обновяването двата модела можеше лесно да бъдат объркани.

Както вече стана дума, салонът предлага 7 места, като допълнителни две седалки са

подходящи дори за хора с ръст над 180 см.

Това е постигнато, благодарение на междуосието на автомобила, което е 3.10 м. Всички седалки може да бъдат електрически регулирани и отопляеми, докато функциите „охлаждане“ и „масаж“ се предлагат само за първия ред. Има и четиризонов климатик.

Впечатление прави и най-големият панорамен покрив в историята на автомобилостроенето. Ако все пак гледането нагоре омръзне, хората в салона могат да обърнат внимание на информационно-развлекателната система. И тук BMW работи на принципа „повече значи повече“. Извитият 12,3-инчов дисплей зад волана и 14,9 инчовият в средата на арматурното табло вече са част от оборудването на X7. Всичко това е комбинирано с операционна система iDrive 8, която се управлява доста интуитивно.

Купувачите на BMW X7 могат да избират от бензинови и един дизелов двигател. При версията xDrive 40i мощността на 6-цилиндровия мотор с работен обем 3,0 л е увеличена от 333 на 380 к.с., а максималният въртящ момент – от 450 на 520 Nm. Благодарение на „меката“ хибридна система със стартер-генератор мощността скача и до 540 Nm за кратко. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 5.8 секунди, което не е никак лошо за автомобил с тегло от 2.5 тона. Максималната скорост е ограничена по електронен път на 250 км/ч.

Ако това на някого му се струва недостатъчно, може да се насочи към топ версията – xDrive M60i. Тук 4,4-литровият туин-турбо V8 (индекс S68) доставя мощност 530 к.с., развива максимален въртящ момент от 750 Nm и катапултира 2,7-тонния SUV до 100 км/ч от място за спиращите дъха 4.7 секунди.

Единственият дизел е X7 xDrive 40d – 3.0-литров, с 6 цилиндъра, мощност 352 к.с. и максимален въртящ момент 700 или 720 Nm. Ускорението до 100 км/ч отнема 6.1 секунди, а разходът (според цикъла WLTP) е от 7.6 до 8.7 л/100 км.

Задвижването на четирите колела е стандартно, както и 8-степенна автоматична скоростна кутия. Същото се отнася и за адаптивно въздушно окачване на двете оси и адаптивното шаси с електронно контролирани амортисьори. При M60i има интегралното активно управление и система „Executive Drive Pro“ с активна стабилизация при накланяне, които също не се доплащат. Всичко това това прави от X7 най-динамичния седемместен SUV на пазара.

BMW също така предлага X7 в пакет M Sport или M Sport пакет Pro като опции, боядисвайки модела в ярки нови цветове, като „M Marina Bay Blue Metallic“ (за M60i) и „Sparkling Copper Grey Metallic“.

Всичко това е комбинирано с голям брой системи за безопасност и помощ на водача. Сред тях е Асистент за паркиране Professional. При него BMW ползва иновативни дигитални технологии за допълнителен напредък при автоматизираното шофиране и паркиране, което позволява на водача да управлява процесите на паркиране и изкарване от паркинг, както и други сложни маневри,

докато се намира извън автомобила си –

с помощта на приложение BMW App, инсталирано на смартфон.

Превключването между управление на автомобила, когато е вътре в него, и това отвън също е възможно за по-сложни маневри с помощта на функцията Асистент за маневриране, включена в Асистент за паркиране Professional. При него водачът може също да управлява тази функция извън колата си и да следи напредъка ѝ с помощта на своя смартфон. Докато правят това, шофьорите може да са на разстояние до шест метра от автомобила.

Асистентът за маневриране пък може да записва и съхранява до десет маневри на различни места, като всяка покрива максимално разстояние от 200 метра и общо до 600 метра. Когато след това автомобилът се върне в една от началните точки, системата изпълнява всички необходими задачи в напълно автоматизиран формат, включително ускорение, спиране, кормилно управление и, ако е необходимо, множество смени на предавките – независимо от това дали водачът е останал в колата или избере да контролира маневрата отвън, използвайки своя Apple iPhone.

Previous post Новият Fiat 600 няма нищо общо със своя предшественик
Next post Golf остава без „ръчни скорости“ от следващата година