Най-евтиният електрически автомобил в Европа се предлага само за 700 евро

На европейските пазари се появи нов нискобюджетен електрически автомобил, който се нарича Elaris Pio. Превозното средство представлява миниатюрен градски автомобил и е евтина алтернатива на Smart. За новия продукт съобщи изданието Bild.

Новият Elaris Pio (преди това моделът се наричаше Zhidou D2) е дело на китайската компания Jiangsu Jintan Changdanghu. Наскоро тя помогна на германската верига супермаркети Lidl да създаде собствен електрически автомобил. Pio дебютира в Германия.

Електрическата кола Elaris Pio е компактен хечбек с три врати с дължина само 2 810 мм. Има максимално оппростен дизайн с голям ъгъл на наклон на предното стъкло, капковидни фарове и широка решетка на радиатора.

Салонът е двуместен, а уредите на арматурното табло включват дигитален инструментален панел и 8.3-инчов сензорен екран. Електромобилчето Elaris Pio разполага и с климатик, камера за задно виждане и ABS.

Китайският електрически автомобил е оборудван с електрически двигател с мощност 49 конски сили и батерия с капацитет 27 kWh. Той ускорява до 105 км/ч и има автономен пробег от 255 км.

Цената на Elaris Pio в Европа започва от 15 469 евро. Но в Германия например колите не се продават, а се дават на лизинг за 2 години. Абонаментът е 4 500 евро, но се компенсира изцяло от държавата със субсидия за електромобил.

Тоест, трябва да правите само месечна вноска за лизинг – 29 евро за юридически лица и 78 евро за физически лица. След две години можете да върнете автомобила или да продължите да плащате вноски, но те стават съответно 696 и 1872 евро.

Единственото условие е пробегът да не надвишава 10 000 км годишно, в противен случай ще трябва да доплащате. Така излиза, че ако сте юридическо лице за две години ще трябва да платите 696 евро.