Най-продаваното BMW M за 2022 г. е електрическо

BMW M отпразнува своята 50-та годишнина през 2022 г., като юбилеят беше белязан от нов рекорд на продажбите – 177 257 автомобила. Така спортното подразделение на баварците отчете ръст от 8,4% спрямо предходната година, като най-успешният пазар беше този в САЩ, следван от Германия и Великобритания.

По-интересното обаче е, че най-продаваното превозно средство на BMW M през 2022 г. беше изцяло електрическото BMW i4 M50. А това предполага, че решението на M-подразделението да се насочи към електрификация не е чак толкова лоша идея. Точният брой на продажбите на i4 M50 не се съобщава.

„За нас това е ясен сигнал, че уникалното усещане, предлагано от М-автомобилите, е пристигнало в света на електрифицираните превозни средства“, казва Тимо Реш, ръководител на отдел „Клиенти, маркетинг и продажби“ в BMW M GmbH.

BMW i4 M50 не е единственият електрифициран М-модел. Кросоувърът BMW XM също направи своя дебют миналата година, като разчита на хибридно задвижване с 660 к.с. На пазара е и BMW iX M60, а през тази година трябва да бъде представено i7 M70.

Подразделението BMW M обещава непрекъсната офанзива по отношение на електрифицираните модели, като твърди, че „плановете да по-нататъшната трансформация към електрическа мобилност вече са готови“. Сред новостите ще бъде електрическа система задвижване на четирите колела M xDrive с четири електрически мотора.

Успехът на продажбите на BMW M през 2022 г. включва още модели M3 и M4, включително комбито M3 Touring. Второто поколение M2 също направи фурор на пазара миналата година с редовия си 6-цилиндров двигател, 6-степенна механична скоростна кутия и задвижване на задните колела.

От BMW също така припомнят, че M3 CS ще направи своя дебют на състезанието „Rolex 24“ в Дайтона. Това ще бъде и състезателен дебют за състезателния автомобил BMW M Hybrid V8 LMDh.