Най-произвежданата кола във Франция е… Yaris Cross!

Мнозина вероятно си мислят, че най-произвежданата кола във Франция е на френска марка, но това се оказва грешка. На първо място в списъка с автомобили „Made in France” за 2022 г. е Toyota Yaris Cross със 161 508 бройки, сглобени във френския завод на японската марка.

Четвъртото поколение Yaris е автомобил, на който японският производител разчита в голяма степен и той играе основна роля в производството на френска територия. То се случва в завода Onnaing-Valenciennes, където е на първо място сред всички модели на Toyota Motor Manufacturing France (TMMF).

През миналата година от конвейерите на TMMF са слезли общо 255 000 превозни средства, като това е само със 7000 по-малко от абсолютния рекорд, поставен през 2007 г. (262 000 автомобила). За тази година Toyota си е поставила за цел да произведе 280 000 превозни средства в предприятието, в което работят 5000 служители.

Toyota Yaris Cross се произвежда в завода от юли 2021 г. и е в топ 5 на най-продаваните градски SUV-модели във Франция. Като цяло именно Yaris е най-важният модел за марката, поне на френска територия, като доказателство за това е фактът, че той 7 пъти за 10 години е на първо място в класацията на най-произвежданите автомобили във Франция за дадена година.

Малкият кросоувър заема значителна стратегическа част от предлагането на Toyota във Франция, като представлява две трети от общото производство на Toyota в страната. Японската марка също така се гордее с факта, че 95% от произведените бройки от модела са хибридни.