Най-скъпата Kia с ДВГ бележи края на Stinger

След години на слухове за края му, Kia Stinger вече е към края на живота си. И той ще бъде отбелязан с пускането на пазара на Tribute Edition – прощална версия на корейския гран-турър, който косвено ще бъде заменен от EV6 GT.

Специалната версия се предлага в новия матово сив цвят „Moonscape“ или в предишната ливрея „Ascot Green“. Корпусите на страничните огледала, 19-инчовите джанти и апаратите Brembo са боядисани в черно.

Когато вратите се отворят, Tribute Edition разкрива своите индивидуално номерирани прагове и кожена тапицерия в теракотено кафяво. Същият материал украсява вътрешността на вратите, дръжките, както и волана. Някои места – като арматурното табло, са покрити с имитация на въглеродни влакна. Интересен детайл, запазен за Stinger, е емблемата на оса, вградена в подглавниците.

Както се очакваше, „лебедовата песен“ на Stinger е базирана на модела GT с мощния 3,3-литров V6 туин-турбо двигател. Няма промени в задвижването, така че купувачът получава същите 370 к.с. и 510 Нм. Естествено, автомобилът получава задвижване на четирите колела и 8-степенна автоматична скоростна кутия.

От прощалната версия ще бъдат произведени 1000 бройки, като само 150 са предназначени за Европа (145 са за Германия). Това ще бъде и най-скъпата Kia с конвенционално задвижване, тъй като цените стартират от 65 000 евро.