Наказание лиши Никола Цолов от шанс за точки в първия му старт във Формула 3

Грешка на отбора на АРТ Гран При още преди старта на спринтовото състезание от Формула 3 в Бахрейн лиши Никола Цолов от шанса за точки в неговия дебютен старт в шампионата, предава БНР. Един от механиците на българския състезател се отстрани от стартовата решетка твърде късно и това донесе на Никола наказание от 10-секунден престой в бокса.

Така българинът изгуби всякакъв шанс за точките, тъй като след изтърпяването на своето наказание той се върна на пистата в дъното на класирането. В крайна сметка Цолов финишира на 26-та позиция, след като потегли 16-ти.

Преди своето наказание Никола бе прогресирал до 13-то място в първата обиколка и половина, преди на пистата да излезе колата за сигурност след инцидента между Рафеал Вилагомес (Ван Амерсфоорт) и Габриел Бортолето (Трайдънт), който изпрати пилотът на Ван Амерсфоорт в стената.

Автомобилът за сигурност остана на пистата до края на шестия тур, а при рестарта Никола запази позицията си, но бе избутан извън пистата от Зак О’Съливън (Према) на осмия завой. Това доведе до отчупване на предното крило на Цолов, който трябваше да направи принудителна визита в бокса, за да го смени, когато на пистата отново имаше кола за сигурност. Тя бе изкарана заради спрелия автомобил на Люк Броунинг (Хайтек) на втория завой.

След смяната на крилото Никола се върна на пистата извън топ 20, след което трябваше да направи втора визита при своите механици, за да изтърпи наказанието, губейки всякакъв шанс за точки.

Победата в състезанието бе за пилота на Кампос Пепе Марти, който надделя над стартиралия от полпозишъна Франко Колапинто (МП Моторспорт). Тройката допълни вторият от пилотите на Ван Амерсфоорт – Каийо Колет.

Първият състезателен уикенд във Формула 3 за 2023 година завършва утре с основната надпревара, която ще стартира в 10:50 часа българско време. Тя ще бъде с дължина от 22 обиколки, след като днешният старт бе 19 тура. В утрешния старт Никола отново ще потегли от 16-та позиция.