Насер Ал-Атия с трета победа на „Дакар“, Петерханзел отпадна

Миналогодишният победител Насер Ал-Атия спечели трета етапна победа на „Дакар“, а 14-кратният победител в ралито Стефан Петерханзел прекрати участието си.

Французинът катастрофира 200 километра след началото на специалния етап, след което неговият навигатор Едуард Булангер трябваше да бъде откаран в болницата, заради оплаквания от болки в гърба. Това принуди Петерханзел, който има 6 победи в „Дакар“ при мотоциклетистите и 8 при автомобилите, да прекрати участието си. Преди отпадането Петерханзел бе втори в генералното подреждане, на малко повече от 22 минути зад Ал-Атия.

А катарецът бе най-бърз по трасето,, побеждавайки с 3:29 минути деветкратния световен рали шампион Себастиен Льоб от екипа на Продрайв BRX. Тройката в шестата отсечка на рали „Дакар“ 2023 допълни съотборникът на Ал-Атия в Тойота Хенк Латеган, който бе с 8:52 минути по-бавен от четирикратния победител в рали „Дакар“.

В генералното класиране начело остава Ал-Атия.

Същевременно пилотът във Формула 1 Карлос Сайнц-младши е разследван от стюардите на рали „Дакар“, въпреки че не участва в маратонската надпревара. Причината е евентуалната помощ, която испанецът е оказал на своя баща Карлос Сайнц-старши по време ралито.

Сайнц-старши участва с отбора на Ауди, но до момента срещна доста затруднения, като в генералното класиране изостава с 30 мин от лидера Насер Ал-Атия. Голяма част от изоставането си Сайнц-старши натрупа в хода на третия етап във вторник, когато той трябваше да спира по отсечката, за да ремонтира своя RS Q E-Tron E2. По време на самия ремонт работата на Сайнц-старши бе наблюдавана изкъсо от неговия син Сайнц-младши, който от самото началото на ралито следва от близо прогреса на двукратния световен рали шампион. След завършването на ремонтните дейности Сайнц-младши бе забелязан да асистира на своя баща и неговия навигатор Лукас Крус при затварянето на вратите на колата на „Ауди“.

А това е в пряк разрез с правилата в рали „Дакар“, които забраняват всякаква помощ от страна на отбора извън бивака с дребни изключения.