Наследникът на Insignia – голям SUV в стила на Citroen C5 X

Нов голям кросоувър ще се появи в гамата на Opel, който ще замени Insignia, заяви пред Auto Express главният дизайнер на Opel и Vauxhal – Марк Адамс. Opel Insignia беше спрян от производство миналата година поради рязък спад в търсенето.

„Ще заменим Insignia с нещо, но категорично няма да е седан, защото тези автомобили са намаляваща част от пазара – коментира Адамс. – Мислихме за правилния баланс и вярваме, че колата, която замества Insignia, трябва да бъде наистина привлекателна и амбициозна. Става въпрос за намирането на тази нова формула.“

Адамс признава, че „популярността на SUV е огромна“ и пазарните тенденции ще повлияят на новия модел, който се очаква преди края на 2024 г.: „Клиентите обичат високата позиция на седене и усещането за сигурност на кросоувър. Нашата цел е да комбинираме тези предимства с икономичност.“

Според него новият Opel ще бъде доста нетипичен SUV. Очаква се да бъде изграден върху платформата EMP2 на концерна Stellantis и ще стане близък роднина на Citroen C5 X – друг нестандартен кросоувър.

Най-вероятно новият Opel ще прилича на комби като Citroen. Двигателите също трябва да бъдат заимствани от френския аналог – бензинови турбо агрегати с обем 1,2 литра (130 к.с.) и 1,6 литра (180 к.с.), както и хибриден с мощност 225 к.с., подобно на Citroen C5 X.

Въпреки това, корпорацията-майка Stellantis започва да пуска изцяло новата си чисто електрическа платформа STLA, която ще дебютира по-късно тази година с Peugeot 3-3008.