Наше момче в академията на „Алпин“ от Формула 1

Тийнейджърът Никола Цолов получи историческо за България международно признание, като стана първият наш пилот с място в академия на отбор от Формула 1. 15-годишното момче вече официално е част от академията за развитие на млади таланти на „Алпин“.

Само преди дни българчето анонсира, че негов мениджър е станал легендата и пилот на тима Фернандо Алонсо, който създаде своя агенция за талантливи пилоти – А14, и покани Никола в нея.

Цолов впечатли не само България, но и света на моторните спортове с добрите си класирания през последните няколко сезона в картинга и най-логичната стъпка за развитието на неговата кариера е шампионатът Формула 4. През 2022 Цолов ще се бори за титлата в испанския шампионат (първата стъпка към Формула 1) с опитния отбор на „Кампос“, в който своята кариера започва и Алонсо.

„Изключително съм развълнуван, че имам възможност да бъда толкова близо до света на Формула 1 и да се уча от най-добрите! Зимната подготовка премина много добре и новият Формула 4 болид е страхотен за каране. Да мога да започна сезона с подкрепата на „Алпин“ и екипа на А14 е сбъдната мечта за мен.

Изключително съм благодарен на всички, които повярваха и вярват в мен! Ще дам всичко от себе си, за да спечелим титлата във Формула 4 тази година, както и да засвидетелствам гласуваното доверие“, заяви Цолов.

Младият талант се подготвя усилено за предстоящия сезон, като дори в момента е в максимална близост до отбора си край Валенсия.

Подготовката на Цолов продължава с oфициалните тестове за Ф4 до края на април, когато е и стартът на сезона. Той ще бъде проведен на пистата Портимао в Португалия на 30 април и 1 май.