На базата на Dacia, Nissan пуска много евтини електромобили Datsun

В средата на април стана известно, че Nissan спира производството на коли с марката Datsun – последният модел беше произведен в Индия, а в Русия сглобяването на такива автомобили приключи в края на 2020 г. Въпреки това японският автомобилен производител все още не възнамерява да слага край на търговската марка.

Според Automotive News маркетинговият отдел на Nissan обсъжда варианти за използване на името Datsun по различен начин. Например, той може да бъде съживен за линия от бюджетни електрически автомобили.

За Datsun това няма да е първото възраждане. Марката, която съществува от 1914 до 1986 г., беше върната към живот през 2014 г. за производство на евтини автомобили, което продължи до 2022 г. Преди спирането на производството Datsun-и се продаваха в Индия, Непал, Малайзия, както и в Русия, Република Беларус и Казахстан.

Що се отнася до вероятната поява на бюджетни електрически автомобили Datsun, първата „зелена“ кола може да бъде представена още през 2024 г. Очаква се тя да бъде построена на базата на евтиния електромобил Dacia Spring (известен още като Renault City K-ZE), който у нас струва около 17 хиляди евро.