На коя скорост да карате, за да харчите най-малко гориво

В среда, в която горивото непрекъснато поскъпва, всеки шофьор е силно заинтересован да спести колкото е възможно повече, включително при зареждане с гориво. Често чуваме, че разходът на гориво зависи от стила на шофиране. Някои смятат, че има някакъв специален метод, при който двигателят консумира по-малко бензин или дизел. Нека се опитаме да разберем каква е скоростта с която колата ни ще харчи най-малко гориво, пише fakti.bg.

Често можете да чуете мнението, че оптималната скорост по отношение на разхода на гориво е 70 км/ч. Някои в същото време я свалят още повече – 50-60 км/ч. В действителност обаче всичко не е толкова просто. Всеки модел кола и двигател е индивидуален. На първо място, цялата работа се заключава в това, че разходът на гориво не зависи от скоростта на движение като такава, а от моментното натоварване на силовия агрегат.

Факт е, че една кола може да се движи с едни и също обороти а на двигателя както със скорост от 20 км/ч, така и със скорост от 125 км/ч. Въпреки това, ако моментното натоварване и в двата случая не надвишава номиналния въртящ момент на двигателя, тогава разходът на гориво при висока скорост ще бъде по-нисък, отколкото при ниска скорост. Следователно, основното е водачът да избягва превишаването на скоростта, при която двигателят произвежда максимална ефективност.

Освен това е важно да запомните, че има много косвени фактори, които влияят върху нивото на разход на гориво на автомобила. Не всички от тях са свързани с работата на самия двигател. По един или друг начин, но многобройни проучвания показват, че за повечето автомобили разликата в разхода на гориво при скорости от 70-80 км/ч, 90-100 км/ч, 110-120 км/ч буквално се изчислява в не повече от няколко процента.

One thought on “На коя скорост да карате, за да харчите най-малко гориво

Comments are closed.