Не карайте Tesla на дъжд – излиза скъпо!

Цената на ремонта на някои автомобили може да достигне петцифрена сума. Това обикновено се отнася за суперавтомобили с ограничено издание, но двойка от Шотландия се сблъска с подобна ситуация с техния електрически автомобил Tesla Model Y. Това съобщава сайтът The Drive.

Производителите на електрически автомобили обикновено предпазват моделите си от влага, доколкото е възможно. Понякога обаче това не е достатъчно.

По време на последните проливни дъждове в Единбург Джони Бацигалупо и Роб Хъси отиват със своята Tesla Model Y до местен ресторант. След вечеря електрическата кола отказва да тръгне, поради което се налага да бъде извикана пътна помощ.

Електрическата кола е откарана в сервизния център Tesla Edinburgh за ремонт. Няколко дни по-късно двойката съобщи, че батерията е повредена поради проникване на вода. Замяната ѝ ще струва… £17 374 (€20 000).

Собствениците Джони Бачигалупо и Роб Гаси са шокирани от цената. Tesla казва, че подобни ремонти не се покриват от осемгодишната гаранция, тъй като батерията всъщност е била потопена във вода.

След спор производителят обвинява шотландския климат. Собствениците на автомобила обаче ще трябва да платят за ремонта.

Интересно е, че ръководителят на Tesla Илон Мъск каза през 2019 г., че подмяната на батерийните модули ще струва на собствениците на електрически автомобили от 5000 до 7000 долара. Реално сумата се оказа много по-голяма.