Никола Цолов обяви шокиращите разлики между Formula 4 и Formula 3

Най-обещаващият български талант в автомобилните спортове – Никола Цолов, стартира подготовка за дебютното си участие във Formula 3, след като спечели титлата през миналия сезон във Formula 4. Той признава за някои шокиращи разлики в болидите, които му подсказват, че навлиза все по-дълбоко в едно от най-големите спортни състезания изобщо в света.

„Страхотно е да направя крачката направо от Формула 4 към Формула 3. Тимът е наистина добър, в последните няколко години за тях са карали много успешни пилоти и АРТ винаги е бил топ отбор. Вълнувам се за началото на съвместното ни пътешествие и се надявам да се справим по възможно най-добрия начин”, заяви Цолов пред официалната страница на надпреварата.

Младият българин вече има зад гърба си 251 обиколки с новия си болид и то в рамките само на 3 тестови дни от предсезонната подготовка.

„Тестовете минаха добре. Беше трудно, тъй като не бях карал такъв автомобил, нямах възможност да работя и на симулатора преди теста, така че всичко се случи изведнъж. Но беше хубаво, че имам възможност да опозная колата, която е супер бърза. „Аеродинамиката работи много повече в сравнение с това, с което съм свикнал, притискането в завоите – всичко беше напълно ново за мен. Работата със спирачките е много по-различна в сравнение с Формула 4, където не се налага да натискаш толкова силно педала, но във Формула 3 буквално скачаш на педала на спирачката. Все едно разбиваш стена. За мен това беше малко по-трудно веднага да работя при напрежението, при което се справят моите съотборници. Но в края на третия ден вече бях много по-близо до тях и всъщност, в третия ден всичко беше както трябва. В дългите серии от обиколки имах добро темпо, което показва, че мога да съм на нивото на другите, само ми трябва още малко опит. Тези три дни бяха забавни и ми помогнаха в подготовката за новия сезон. Преди сезона има още три тестови дни в Бахрейн, така че това е добре за мен. Нямам търпение за първото състезание”, разказа още Никола пред изданието.

Той добави, че тепърва ще има да учи много в хода на тренировките и състезанията, които предшестват сезона във Formula 1 след два месеца.

„Трябва да свикна с новите неща, като за мен всичко е ново, неща като виртуалната кола на сигурността, DRS-системата, стартовата процедура – те са напълно различни, всичко се случва много по-бързо. Формула 3 е голяма крачка и по отношение на пилотирането, ще бъде много трудно защото тук карат много добри пилоти”, допълни Цолов.