Новата представителна Lada ще се казва Aura

На 8 юни, в Сочи АвтоВАЗ показа новия си модел – представителен седан на базата на Vesta, наречен Aura. Автомобилът беше демонстриран като част от изложението „Евразия е нашият дом“.

Седанът Lada Aura предлага увеличено пространство за пътниците отзад, интериорната облицовка е от естествена кожа, а аудиосистемата е първокласна, съобщават от пресслужбата на АвтоВАЗ.

Новостта е по-дълга от стандартната Vesta с 25 см. Под капака има 1.8-литров двигател с мощност 122 к.с. и вариатор. Такъв захранващ блок ще влезе в производство на и за стандартните „лади“ през 2024 г.

„Компанията очаква, че моделът ще бъде популярен сред бюджетни организации, институции и длъжностни лица на регионално ниво. Цената ще 2 милиона рубли (около 44 500 лева)“, съобщава РИА Новости.

Към момента обаче Lada Vesta Aura има статут на прототип. Перспективите за серийно производство ще бъдат известни по-късно. Това е втори опит за създаване на представителна Vesta.

През 2016 г. се появи Lada Vesta Signature, удължена с 25 см. Общо бяха сглобени четири автомобила, но незнайно защо тази модификация не беше пусната в серийно производство.