Нова атака срещу шофьорите – правят се радари с термокамери

Усъвършенстван вид радар с термична камера, който разпознава колко пътници има в автомобила, скоро ще бъде инсталиран по френските пътища. Защо броят на пътниците има значение?

Над 80 процента от автомобилите се движат само с шофьор – число, което се смята, че може да бъде значително намалено с новите термични радари. И става въпрос за контрол на нов тип „престъпление“ – движение по ленти, предназначени за градски транспорт и споделено пътуване, в които важи ограничение за движение на автомобили само с един човек.

Пътни ленти за споделено пътуване не са новост – още през 2018 г. беше отворена такава на границата между Швейцария и Франция близо до Женева. Целта е намаляване на трафика и съкращаване на времето за пътуване, а лентата свързва граничния пункт между двете държави и бе първата подобна в Европа. Важи за коли, в които има минимум двама пътници, дължината е 10 км, разделени поравно в Швейцария и Франция.

В момента този експеримент се прави в Лион и околностите му, но френските власти заявяват, че тестването ще приключи до края на годината и след това се предвижда прилагането и на други места.

Според местни медии новата камера, дори и през затъмнени стъкла, може да засече всички възрастни в автомобила, независимо дали са на предните или задните седалки. Децата не подлежат на фиксиране. При нарушение камерата прави снимка на регистрационния номер на автомобила и изпраща сигнал до централния офис.

Досега шофьорите получават само напомняне за нарушението на правилата с показване на номера, като се смята, че голяма част от тях не знаят какво означава знакът за обозначение на ограничението за автомобил само с един човек в него. А и радарите не са одобрени официално.

През следващите няколко месеца пътния контрол ще бъде по-малко снизходителен. Все още не е обявена дата от властите в Лион за пускането в експлоатация на термичните радари. Но след официализирането им, ще следва глоба от 135 евро.

Новите радари ще бъдат одобрени от държавата, когато допустимата им грешка е по-малка от 4%. С тази репресивна мярка френските власти се надяват да направят по-ефективни лентите, запазени за споделено пътуване, автобуси и автомобили с ниски емисии на CO2.

Освен край Лион, където такъв радар има от 2020 г. и е обозначен със знаци, вече са инсталирани и на други места. Като в района на Нант, например, където се предвиждат такива ленти да бъдат обособени до 2027 или 2028 г.

One thought on “Нова атака срещу шофьорите – правят се радари с термокамери

  1. А е тия са съвсем полудели. Сутрин като закарам две деца и жвна ми на училище и работа и ка да се прибера сам ще ме глобяват. И после ще палиме радари.

Comments are closed.