Нова компания за евтини електромобили навлиза в Европа

От края на следващата година Stellantis ще разшири предлагането си на евтини електрически автомобили с батерии с модели на Leapmotor в Европа. След сделката на Stellantis за закупуване на дял в китайския производител на електромобили, групата вече разполага с още една марка, насочена към потребителите, „които се съобразяват с разходите, но искат най-добрите технологии в своите продукти“, заяви финансовият директор Натали Найт, описвайки Leapmotor като „15-та марка“ на Stellantis.

Stellantis и Leapmotor създават съвместно предприятие, регистрирано в Нидерландия, за износ и продажба на моделите на Leapmotor извън Китай. Найт заяви, че Европа ще бъде първият пазар за електромобилите на Leapmotor, като продажбите и приходите ще бъдат „напълно консолидирани“ в баланса на Stellantis.

Съвместното предприятие ще разпространява продуктите на Leapmotor и на други световни пазари, каза Найт. То ще има „дългосрочни“ ексклузивни права върху автомобилите Leapmotor, продавани извън Китай, каза тя.

Съвместното предприятие включва опция за производство на модели на Leapmotor в Европа, което би могло да бъде вариант, ако ЕС наложи високи мита на автомобилите, произведени в Китай, каза Найт във вторник по време на разговора с анализаторите за резултатите от третото тримесечие на автомобилния производител.

„Ще видите как китайската позиция ще нарасне на европейския пазар по някакъв начин, под някаква форма“, каза тя. „Сътрудничеството е начин да се справим с този проблем по обмислен начин.“

Stellantis ще инвестира около 1,5 млрд. eвро, за да придобие 20% дял в компанията майка на Leapmotor. Двете компании ще създадат базирано в Нидерландия съвместно предприятие, наречено Leapmotor International. То ще бъде контролирано от Stellantis, която ще има 51% дял.

Целта на съвместното предприятие е до 2030 г. да реализира 500 000 продажби извън Китай, според презентацията на резултатите от третото тримесечие на Stellantis, в която се казва също, че Leapmotor има за цел да продава 1 милион броя годишно в Китай в дългосрочен план. Leapmotor е доставил около 111 000 коли в Китай през 2022 г., заявиха от Stellantis.