Новите автомобили ще поскъпнат още заради мерки за безопасност

Застрахователният институт за пътна безопасност (IIHS) обяви списъка с превозни средства от 2023 моделна година, които са получили награди Top Safety Pick и Top Safety Pick+ за високи резултати в поредица от краш тестове. 48 нови продукта получиха награди, но новите, по-строги условия за тестване доведоха до факта, че повече от 70 модела, които се считаха за безопасни само преди година, сега са в редиците на „средняците“.

Предпоставка за тазгодишния Top Safety Pick е оценката „Приемливо“ въз основа на резултатите от актуализиран страничен удар и серия от ежедневни тестове на превантивни системи за безопасност, които позволяват на автомобила да спира самостоятелно пред пешеходец. В същото време изискванията за работа на фаровете във всички нива на оборудване на конкретен модел са доста увеличени – в САЩ много автомобили в първоначалните версии все още са оборудвани с халогени, така че сега ще бъде по-трудно за моделите с такива къси светлини да получат високи оценки.

Що се отнася до най-високата категория Top Safety Pick +, според резултатите от сложен страничен краш тест, оценката на автомобила трябва да бъде най-малко „добър“, а превантивната система за безопасност пред пешеходец на пътя трябва да работи безупречно не само през деня, но и през нощта. И не всички лидери от последните години отговарят на актуализираните критерии на Американския застрахователен институт за пътна безопасност.

Системите за сигурност за автомобили от една марка обикновено се разработват по една схема и поради този факт не е изненадващо, че ако конкретен модел на определена марка вече не отговаря на изискванията на IIHS, тогава и други автомобили на тази компания също няма да преминат подобна серия от тестове. Точно това се случи с Volvo, Audi и Kia, които тази година загубиха наградите си за девет свои модела. Марката Hyundai претърпя загуби в лицето на седем модела, а в гамата на BMW и Ford пет автомобила престанаха да отговарят на новите изисквания за безопасност. В някои случаи носителите на най-високата награда Top Safety Pick + „слизат“ до ниво Top Safety Pick.

Сродните марки Toyota и Lexus бяха най-добре подготвени за новите стандарти, като заедно събраха 15 награди, девет от които бяха в най-добрата категория Top Safety Pick+. Honda, заедно с дъщерното си дружество Acura, получиха общо осем награди, а Mazda получи още шест награди. Останалите автомобилни производители се отличиха с отделни модели: Tesla получи наградата Top Safety Pick + за Model Y, Rivian за пикапа R1T и Subaru за електрическия автомобил Solterra, въпреки че по някаква причина подобната Toyota bZ4X се оказа сред аутсайдерите.

По този начин специалистите от Застрахователния институт за пътна безопасност IIHS искат да насърчат производителите на автомобили да продължат да усъвършенстват своите системи за откриване на пешеходци на пътя, да подсилят каросерията на новите автомобили и да ги накарат да не пестят от основното оборудване на своите автомобили. Така че в близко бъдеще началните цени на автомобилите може да скочат нагоре – всичко това в името на безопасността.