Новият календар на WRC за 2023 г. с 13 кръга, връща Мексико и Чили

Изцяло нова концепция за три държави и завръщането към Северна и Южна Америка са основните акценти в календара на WRC на FIA за 2023 г. с 13 кръга.

Новост е, че догодина WRC ще включва кръг, който се провежда в три държави. Австрия, Чехия и Германия са домакини на Централноевропейското рали от 26 до 29 октомври. Асфалтовото състезание ще се проведе в югоизточния германски град Пасау.

Календарът за 2023 г. продължава от януари до ноември. Има традиционни състезания, но в шампионата се завръщат Мексико и Чили за първи път след Covid-19.

Традиционното откриване на сезона е в Монте-Карло от 19 – 22 януари. После идва снегът и ледът на Швеция (9 – 12 февруари) за втория кръг, като ата спирка, когато шампионатът се завръща в Умеа след успешен дебют на новото зимно рали през 2022 г.

Първото трансконтинентално пътуване за годината отвежда шампионата на рали Гуанахуато Мексико от 16 до 19 март. После има завръщане в Европа за първото изцяло асфалтово състезания за годината – рали Хърватия, от 20 до 23 април. Стартът в Хърватия е с третото си издание и отново ще се бъде в столицата на страната Загреб.

Средата на годината е в календара за 2022 г. с ралитата: Португалия, (11 – 14 май), Италия Сардиния (1 – 4 юни), Сафари Кения (22 – 25 юни), Естония (20 – 23 юли), Финландия (3 – 6 август) и EKO Акрополис в Гърция (7 – 10 септември).

Когато сезонът започва да се приближава към своята кулминация, Южна Америка очаква екипите. WRC се връща в Консепсион, Чили за първи път от дебюта си през 2019 г. Макадамовото рали ще бъде от 28 септември до 1 октомври.

В края на октомври Австрия, Чехия и Германия са домакини на рали Централна Европа преди рали Япония, което отново е домакин на финала на сезона от 16 до 19 ноември.

Европейски рали шампионат (ERC)

Изцяло нов кръг в Швеция плюс завръщане в Унгария са в календара от осем кръга Европейския рали шампионат на FIA през 2023 г.

За първи път в настоящия формат на ERC, шампионатът се отправя на север към Швеция от 7 до 8 юли за Кралското рали на Скандинавия.

Феновете на ралитата може да разпознаят някои от етапите, макар и в зелено, а не в бяло. Ралито ще бъде региона Вермланд в Швеция, който беше домакин на WRC през февруари до 2020 г.

Друг акцент е завръщането на рали Унгария – след едногодишна пауза – за домакин на финалния кръг от сезона от 7 до 8 октомври. Асфалтовото състезание минава през района на планината Земплен в североизточната част на страната.

Останалата част от календара изглежда подобно на 2022 г. Рали Серас де Фафе е Фалгуейраш в Португалия отново ще бъде домакин на откриващия кръг от 11 – 12 март със световноизвестния Скок Фафе, включващ Пауър стейдж, който дава бонус точки.

След това действието се насочва към рали Канарски острови (5 – 6 май) преди последователните високоскоростни отсечки на чакъл от 79-ото рали Полша (20 – 21 май) и рали Лиепая в Латвия (17 – 18 юни). Следващата спирка е Швеция, следвана от рали ди Рома капитале в Италия (29 – 30 юли) и рали Барум Злин в Чехия (19 – 20 август) преди последния кръг за сезона в Унгария.

Всички кръгове ще включват категориите ERC, ERC3 и ERC4, докато Junior ERC ще присъства във всички състезания с изключение на ралитата в Португалия и Канарските острови.