Новият Fiat 600 няма нищо общо със своя предшественик

Fiat 600 е добре познат модел на италианците и феновете на техните автомобили, като компактен класически модел с две врати и типичната за серията 500 визия. Моделът се продава в средата на миналия век, но така и не получава наследник след края на производството през 1969 година.

Поне не получава до днес, когато Fiat официално представи новия 600, който няма нищо общо със своя предшественик, но отново следва дизайнерския език на серията 500 и нейната модерна интерпретация.

За разлика от компактния хечбек, който се произвежда през 50-те години на миналия век, новият 600 е кросоувър с много по-големи размери от оригинала и изцяло електрическо задвижване. Официално колата носи името 600е и макар според слуховете да е електрически наследник на 500X, то всъщност това е малко по-малък модел и няма да послужи като директен заместник.

Италианците не разкриват техническите характеристики на кросоувъра, но се предполага, че той ще разчита на електромотор със 156 конски сили, познат ни от другите модели на Stellantis, а за енергията ще се грижи 54кВтч батерия. Очаква се на по-късен етап да видим и модификация с бензинов двигател, която да използва 1.2-литров мотор със 100 конски сили и механична трансмисия.