Новият Ford Taurus всъщност е… ново Mondeo

Ford Taurus отдавна престана да бъде „американски“. В САЩ последният автомобил с това име беше пуснат през пролетта на 2019 година. Но още през 2015-а се появи съвсем различен Taurus – седан за Китай, построен върху разтегната платформа на модела Fusion/Mondeo.

Първоначално съвместното предприятие Changan Ford произвеждаше такива четириврати седани само за вътрешния пазар на Китай, но през 2020 година започна износ за Близкия изток (ОАЕ, Саудитска Арабия, Кувейт, Оман, Бахрейн и т.н.). Именно в Близкия изток Taurus държи титлата бестселър на марката Ford от 2017 г. и компанията не иска да загуби този пазар.

В Близкия изток китайският Taurus успешно пое щафетата на „американеца“ и запази първото място в класацията за корпоративни продажби. Въпреки това, в началото на тази година китайският Ford Taurus беше спрян от производство, като остана без пряк наследник. Така новото Mondeo се превърна в най-големия седан на Ford в Китай. А специално за страните от Близкия изток, то беше превърнато … в ново поколение Ford Taurus.

Разсекретеният днес „арабски Taurus“ на практика не се различава от китайското Mondeo. Оригинални са само табелите с имена и малките декоративни елементи. В сравнение с предишния модел , новият Taurus е по-къс с 83 мм, а дължината вече е по-малко от пет метра: 4 935 мм от носа до опашката. Междуосието е станало по-малко само с 4 мм (2 945 мм).

Технически Taurus и Mondeo са идентични: двулитров EcoBoost турбо двигател (246 к.с. по китайските спецификации), осемстепенен автоматик и задвижване само на предните колела. Доставките на нови седани от Китай за Близкия изток ще започнат през лятото.