Новият Mercedes S-Class ще получи правоъгълен волан

Следващото поколение Mercedes-Benz S-Class ще остане без волана със сензорни бутони, предлаган на сегашния модел. Компанията-производител планира да върне физическите превключватели, но те няма да бъдат поставени на традиционен волан. Последните информации сочат, че Mercedes ще заложи на правоъгълно кормило, следвайки една от най-новите тенденции в автомобилната индустрия.

Според германското издание Handelsblatt , новата идея на дизайнерите на германския концерн черпят вдъхновение от правоъгълното устройство за управление, представено в концепцията Vision One-Eleven. В Mercedes са убедени, че сплесканата форма на волана ще осигури на водача безпрепятствен изглед към пътя и дисплея

Германският производител ще направи повече от смяна на стандартния волан, като ще въведе и нова електронна система за управление, предназначена да премахне кормилната колона. Това нововъведение ще дебютира при фейслифта на електрическа версия на S-Class – EQS, която трябва да се появи след 2-3 години.

Съответно, новата технология ще бъде напълно готова за следващото поколение на флагмана на марката, чиято нова генерация ще бъде пусната в продажба през 2027 г. Това означава, че правоъгълният волан все пак няма да се появи съвсем скоро. Той обаче ще бъде поставян и на останала гама на Mercedes,в това число и на моделите от по-ниските сегменти.

Същото се отнася и за физическите контроли в салона. Тяхното завръщане ще може да се осъществи при смяна на платформата на автомобилите на германската марка. Сегашната MMA е проектирана за сензорни дисплеи на волана, но при следващата архитектура – MB.EA., това ще се промени.