Новият Passat ще е само комби и се разработва от… Skoda

Volkswagen продължава да работи върху следващото поколение на модела Passat , чиито прототипи отново бяха забелязани на пистата Нюрбургринг, където проведоха продължителни скоростни тестове.

Различни тестови превозни средства от новия модел вече бяха забелязани на пистата през есента на 2022 година. Сега, изглежда германският автомобилен производител иска да направи няколко последни корекции, преди да пусне популярното комби в продажба.

Новият Passat ще се продава изключително като комби, а ID.7 ще замени седана Passat и то само в Европа. Припомняме, че Passat беше спрян от производство в САЩ след моделната година 2022 и няма признаци, че наследникът му ще се появи отново зад Океана.

Любопитното е, че за новия модел Volkswagen поверява по-голямата част от разработката на Skoda, но това не е изненадващо, тъй като има тясна връзка между немския модел и чешкия му „братовчед“ Superb.

Както Passat, така и Superb ще се произвеждат в завода на Volkswagen Group в Братислава, Словакия, оставяйки производството на електрически автомобили в Емден (Германия) и Квасин (Чехия). Имайте предвид, че Superb ще продължи да се предлага и като лифтбек, и като комби.

Изчезването на седана Passat от пазара също не е изненадващо, тъй като D-сегментът в Европа постоянно губи клиенти, защото все повече хора преминават към SUV-та. Ford Mondeo и Opel Insignia, някога популярни автомобили от D-сегмента, също вече не се предлагат, тъй като сегментът продължава да се свива.

Що се отнася до новия Passat B9, той ще бъде еволюция на съществуващия автомобил и ще се прави на платформата MQB. Той ще получи нови и по-ефективни бензинови и дизелови двигатели, проектирани да отговарят на предстоящите стандарти за емисии Euro 7.

Зареждаемите хибридни задвижвания не са потвърдени, но е лесно да се предположи, че ще бъдат част от гамата. Новият Passat трябва да бъде пуснат в продажба през септември тази година, което означава, че официалният дебют най-вероятно ще се състои през следващите няколко месеца.