Новото BMW X3 ще е плъг-ин хибрид

Четвъртото поколение на BMW X3 ще дебютира в началото на следващата година, ще се произвежда в Южна Африка и ще е плъг-ин хибрид, обяви източник от баварската компания, цитиран от Motor 1.

Така графиците на Motor 1 си представят следващото Х3 на базата на папарашките снимки, които изтекоха напоследък

Сегашната трета генерация (G01) е на пазара от 2017 година и получи фейслифт през 2021. Тя също имаше плъг-ин хибридна версия в началото, но впоследствие се отказа от нея заради слаб интерес и отпадане на част от субсидиите за този тип модели на големите европейски пазари.

Х3, който досега бе на платформата на Серия 5, е най-продаваният SUV на баварците в глобален мащаб. За производството на следващата генерация южноафриканският завод в Рослин ще бъде преоборудван, което ще струва около 200 милиона евро.

На базата на шпионски снимки Motor 1 предлага своя визия как ще изглежда бъдещото четвърто поколение. То запазва очертанията на сегашното, но ще е по-голямо, с по-изчистена предница в стила на новото Х1.

Освен плъг-ин хибрид, новото поколение ще има и чисто електрическа версия – iX3. За разлика от досегашната обаче, тя няма да ползва старата CLAR архитектура, а ще е върху платформата на Neue Klasse – бъдещия масов електрически модел, чиято премиера ще е тази есен в Мюнхен. Някои прототипи дори бяха засечени да минават изпитания на „Нюрбургринг“, което подхрани слуховете, че ще има спортна iX3 M версия с четири електромотора.

Очаква се новото Х3 да бъде показано за пръв път в началото на 2024 и да се появи в продажба в късната пролет.