Нов радар стряска шофьорите в Европа, засича всичко до 100 метра

Обявен е за първият скоростомер в света с 3D LiDAR технология, която осигурява 360 градуса покритие в радиус до 100 метра и улавя всичко наоколо с нова лазерна технология за триизмерно сканиране. Не става въпрос само за превозни средства, а и за пешеходци и въобще събира информация и открива всякакви обекти, разположени в неговото зрителното поле, независимо дали се движат или не.

Специално за автомобилистите в това всичко, освен превишената скорост (засича между 30 и 250 км/ч), се включват и други нарушения, като преминаване на червено, не спиране на знак СТОП, шофиране в обратната посока, настъпване на непрекъсната линия, неправилно изпреварване, неспазване на безопасна дистанция. Радарите събират данни в реално време и са проектирани да издържат на различни метеорологични условия и също така могат да наблюдават до 4 ленти наведнъж.

Parifex Nano е одобрен от Френската национална метрологична и тестова лаборатория (LNE) за измерване на скорост в съответствие с изискванията на Международната организация по законова метрология (OIML). Parifex Nano може да бъде инсталиран бързо и лесно на всяко място, като се калибрира автоматично и може да бъде както на стойка, така и в превозно средство, било то мотоциклет или кола. А също така е предвиден за градска и междуградска употреба.

Очаква се скоро Parifex Nano да бъде въведен в експлоатация във Франция, а след това и в други държави от Европа. Във Франция има налични досега общо 4454 камери за скорост, в Италия – 4230, в Германия са 3942, в Нидерландия – 3688, а в Испания са 1877, където миналата година Главната дирекция на движението е наложила над 3 милиона глоби. О тях 2,19 млн. са от фиксирани устройства, което е 70% от общия брой.

Според производителите от Parifex, радарът има и положителна страна, но се отнася само за автономните превозни средства, като улеснява комуникацията между тях и гарантира подобрен трафик за колите, като следи пътната обстановка.

Previous post За да си купите Toyota, първо трябва да спечелите от лотарията
Next post Автомобилен пилот остана без книжка след тройно превишение на скоростта