Няколко „хватки“ как да намалим разхода на гориво през зимата

Да оставим съвета за пътуване с градски транспорт през зимата с цел икономия на гориво. Но всеки знае, че не е възможно да харчите същото гориво през студените месеци, колкото през лятото. Но все пак е възможно да се направи нещо.

Специалистите съветват да се пести от „дреболии“. Заедно това ще даде резултат. Например, когато загрявате двигателя, не трябва да прекалявате – оставете колата една минута на празен ход и започнете да се движите бавно. По този начин двигателят се загрява по-бързо и разходът на гориво ще бъде намален.

Почистете напълно снега от колата, защото това също са излишни килограми и допълнително натоварване. Не забравяйте да използвате двигателно масло според сезона: 10W-40 ще се държи по-лошо в студено време, отколкото например 0W-40.

Струва си да премахнете ненужните неща от колата, особено по-тежките. Това ще намали теглото на автомобила. Багажникът на покрива също е баласт, който може да се премахне, когато не се ползва.

Ако навън е прекалено мразовито, специалните одеяла за кола, използвани с Скандинавските държави, ще ви помогнат да поддържате двигателното отделение по-топло. Загряването на двигателя ще стане по-кратко, а изключеният двигател ще изстива по-бавно.