Обновление: Opel Mokka получи по-мощен двигател

Без да вдига много шум, германският производител Opel актуализира второто поколение на кросоувъра си Mokka. Основната новост е увеличаване на мощността на един от основните двигатели на модела.

Бензиновата топ-версия на кросоувъра вече ще се предлага с двигател 1.2 PureTech. Това е третата генерация на френския мотор, който е получил нов турбокомпресор. Така мощността на Mokka е увеличена до 136 к.с., но въртящият момент си остава същият – 230 Нм. Емисиите на въглероден диоксид (CO2) са намалели с 11% – до 125 г/км.

Модернизираният 1,2-литров турбо-мотор Puretech дебютира при кросоувърите на Peugeot през миналата година. Тогава той беше част от хибридна система, като френският производител промени трансмисията – 8-степенната автоматична скоростна кутия Aisin беше заменена от 7-степенен преселективен роботизирана..

Други промени по агрегатите на модернизирания Opel Mokka не са направени. Във вариант с новия мотор кросооувърът се предлага само с 6-степенна механична скоростна кутия. Вариантът с 8-степенен автоматик запазва „стария“ турбо-двигател със 130 к.с.

Въпреки увеличената с 6 к.с. мощност при актуализирания модел, ускорението от 0 до 100 км/ч си остава същото – 9,1 секунди. Разходът на гориво в комбиниран цикъл е 5,0-5,7 л/100 км.

В Германия цените на Opel Mokka с новия агрегат варират от 25 200 до 32 600 евро. Очаква се модернизираният двигател скоро да се появи на редица модели на Stellantis, включително най-новия кросоувър Jeep Avenger.