Основни признаци за предстояща повреда в автоматика

Признаците за предстояща повреда на автоматичната скоростна кутия са доста, но сега ви разказваме за основните, за които трябва да внимавате. А те са: трептене при включване на предавката, миризма на изгоряло от маслото и необичайно високи обороти на двигателя.

„Основният симптом са сътресенията при смяна на предавките. Усещате ги дори докато стоите неподвижно, когато преместите селектора на позиция D и се подготвите за шофиране. Закъсненията при превключване на предавките също говорят за дефектна скоростна кутия. Може също да забележите, че при шофиране с определена скорост двигателят поддържа по-високи обороти от преди“, казва Сергей Шабунин, главен инспектор на техническия център Veshnaki-Avto.

Ако трансмисията е оборудвана с пръчка за измерване на маслото, можете да я помиришете – миризмата на изгоряло от маслото също е индикация, че повредите в трансмисията вече са започнали и тя може скоро да откаже да работи.

„Някои механици обръщат внимание и на следния знак: когато включите задна предавка и освободите спирачката, кола с работеща автоматична скоростна кутия веднага започва да се движи назад. Ако след отпускане на спирачката спре, това е сигурен признак за ниско налягане на маслото“, завършва съветите си Шабунин.