Отлагането на Евро 7 може да спаси малките градски коли

От известно време много производители предричат изчезване на градските автомобили от европейския пазара заради новия екологичен стандарт Евро 7, който трябваше да влезе в сила от 2025 г. Сега обаче той беше отложен и преработен (макар и все още неофициално), което ще даде шанс за оцеляване на превозните средства от малките сегменти A и B.

При първоначалното представяне на новите стандарти за Евро 7 повечето европейски компании, както и Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (ACEA) бяха категорични, че градските коли няма как да ги покрият. Не толкова от техническа, колкото от търговска гледна точка.

Според ACEA, спазването на новите правила означава минимум 1000 евро по-високи разход на бройка от модела за всеки производител. А това означава 2 или 3 пъти повече за потребителите. По този начин популярни автомобили като Volkswagen Polo, Skoda Fabia и Fiat Panda биха поскъпнали значително и съответно стават икономически неизгодни.

Президентът на ACEA – Лука де Мео, който е и ръководител на Renault Group, дори предрече, че въвеждането на Евро 7 ще намали продажбите на нови коли в Европа с до 10% именно заради отпадането на малките градски автомобили. Сега обаче положението ще се промени и натискът върху производителите ще намалее, като това означава по-малко разходи за тях при разработката на такива превозни средства.

Не всички обаче са съгласни със случващото се. Асоциацията Transport & Environment, асоциация, която е създадена от европейски неправителствени организации, насърчаващи устойчивия транспорт на европейско ниво, вече се обяви срещу промяната на Евро 7 и неговото отлагане.

„Няма гаранция, че производителите на автомобили ще продължат да предлагат малки коли. Техните места в сегменти A и B вече са заети от SUV-модели, които носят по-големи печалби на производителите и те нямат сметка да се връщат назад“, коментира Ана Кражинска от Transport & Environment.

Все последната дума по случващото се все още не е казана, като гласуването на промените в Евро 7 всъщност ще се проведе в Европейския парламент в началото на ноември.