От 2025 г. електромобилите Volvo ще се доставят с щепсели като на Tesla

Volvo ще се присъедини към нарастващ брой производители на автомобили, използващи порта за зареждане на Tesla за техните електрически превозни средства, които вече ще отговарят на Северноамериканския стандарт за зареждане (NACS). Така превозните средства от шведската марка ще могат да използват мрежата Supercharger в САЩ, Канада и Мексико.

От 2025 г. електромобилите Volvo ще бъдат оборудвани с конектор NACS, за разлика от настоящите превозни средства, които имат конектор за комбинирана система за зареждане (CCS). В същото време на настоящите притежатели на автомобили ще бъде предоставен достъп до мрежата Supercharger чрез използването на адаптер, който компанията планира да раздаде на собствениците от началото на 2024 г.

Всичко това прави Volvo първият европейски автомобилен производител, който преминава към зареждане с щепсел NACS в Северна Америка. На Стария континент обаче станциите са с CCS, докато зад океана такива устройства се срещат по-рядко и се считат за ненадеждни. Това превръща NACS в много привлекателна опция за производителите на електромобили.

Редица от тях – Ford, GM и Rivian,по-рано обявиха, че ще преминат към стандарта за зареждане в в Северна Америка. Други – като Stellantis и Hyundai, например, казаха, че също обмислят подобна промяна, като предстои взимането на крайно решение. Сред преминаването на Volvo към стандарт NACS най-вероятно същото ще стори и дъщерната марка – Polestar, която от няколко години е отделен производител на електрически превозни средства.