Още една автомобилна икона отива в историята

Спортните автомобили улавят най-добре духа на шофиране, като това се дължи на мощните им двигатели, бързо ускорение, добра динамика и стилен дизайн. Обикновено те са скъпи и това ги превръща в недостъпна опция за много купувачи.

Все пак има и изключения и едно от тях е Chevrolet Camaro. Последната версия на спортното купе, моделна година 2023, е най-евтината нова спортна кола на пазара в САЩ. Въпреки това, концернът General Motors, смята да „убие“ емблематичния автомобил през 2024 г.

В момента Camaro (2023 г.) струва 26 400 долара (толкова е цената, препоръчана от производителя на дилърите). След модела на Chevrolet се нареждат Ford Mustang (27 770 долара) и Mazda MX-5 Miata (28 050 долара). Ниската му цена обаче няма да му помогне да оцелее, като решението за пенсионирането му вече е взето.

Всъщност, Chevrolet Camaro е една от иконите на автомобилната индустрия. Той помогна за началото на muscle-cars, като дебютира през 1966 г., за да се конкурира с Ford Mustang. И докато други подобни автомобили идваха и си отиваха през годините, Camaro оцеля в продължение на повече от половин век. То обаче става жертва на промените, който принуждават GM да премине към електромобили.

В плановете на концерна не влизат мощни коли с бензинови двигатели, но феновете на Camaro са надяваха, че моделът ще оцелее и дори ще получи фейслифт. Според Motor Trend това няма да стане легендарната кола ще отиде в историята, като няма да получи наследник. Има вероятност името да се появи отново в гамата на Chevrolet, но това ще бъде електрически седан, който в момента се разработва от GM.

Последното Camaro осигурява отлична производителност със своите мощни двигатели. Гамата включва 2,0-литров, 4-цилиндров с турбомотор (275 к.с.), 3,6-литров V-6 (335 к.с.), 6,2-литров V8 (455 к.с.) и 6,2-литров V8 с компресор (650 к.с.). Базовият вариант ускорява от 0 до 100 км/ч за 5,4 секунди, а топ-версията – за 3,7 секунди.