Още една причина, поради която смартфонът в колата е опасен

Смартфон с тегло около 300 грама може да се превърне в обект с тегло 16,5 кг при скорост от 50 км/ч, а чадърът може да развие ударна маса от повече от 38 кг. Ако тежък автомобилен справочник или лаптоп излети през купето, той лесно може да тежи до 80 кг или повече, предупреждават от германския автомобилен клуб ADAC.

Краш-тестове, проведени от експерти от клуба доказват, че при челен сблъсък със скорост 50 км/ч теглото на предмети се увеличава значително. И това води сериозна опасност за водача и спътниците му. Това се отнася за оставени за задната седалка хранителни стоки, шофиране с разхлабени аксесоари на таблото или с пътна чанта, която не е закрепена. Разбира се, добре обезопасени трябва да бъдат и домашните любимци.

В Закона за движение по пътищата в Германия, например, са включени ясни правила за обезопасяване на различни стоки в автомобила – от малки части до мебели. Това важи дори за смартфон и ключове от дома. Ако товарът не е правилно обезопасен, шофьорът може да бъдат глобен с 35 евро, а ако възникне злополука заради лошо закрепен товар, глобата се увеличава до 75 евро, а водачът получава една наказателна точка.