Пазарът през 2021-ва: Измамите с километража изключително често срещани

Компанията събира информация за автомобили от бази данни чрез VIN кодове и така генерира доклади за историите на колите. Всички факти са основани на данни от carVertical на 25 пазара, на които оперира компанията.

Измамите с километража са изключително често срещани: 18,5% от проверените превозни средства са били подправени. Според докладите за автомобилна история, генерирани през годината, превъртането на километража е сред най-честите начини, по които авто купувачите биват измамени, пише Вести бг.

18,5% от всички доклади през изминалата година показват знаци за манипулиране на пробега. В числа, това означава общо 7 112 444 874 км превъртане на километражите на всички проверени автомобили.

Марката с най-много повреди на вторичния пазар е BMW

Статистиката за повредите е още по-впечатляваща: комбинацията от всички доклади прави сума, еквивалентна на 3 282 580 416 евро в повреди.

Това, което е интересно в случая е, че не всички коли участват еднакво в инциденти. BMW оглавява списъка за повреди – 47,77% от всички BMW-та на пазара са повредени. От друга страна, едва 29,53% от представителите на Fiat са успели да избегнат удар.

Най-голяма възможност да бъде откраднат: Škoda Octavia

През 2021 автоджамбазите продължиха да крадат, а измамните продавачи все така предлагаха коли, предоставени от тях. Най-добрият начин да се предпазите от краден автомобил е като проверите историята му.

През изминалата година компанията за доклади за автомобилни истории е генерирала 672 рапорта за коли, маркирани като „откраднати“. Тези данни разкриват, че най-краденият модел е Škoda Octavia с 38 откраднати екземпляра.

На база на тези доклади може да се заключи, че Octavia е 3,75 пъти по-вероятно да бъде открадната от 3-тата серия BMW.

Любими автомобили за 2021: BMW, Volkswagen, и Audi

Според данните от докладите, BMW, Volkswagen, и Audi са най-популярни на автомобилния пазар. Взети заедно, на тях се полагат 13% от всички коли, проверени чрез платформата.

По-специално BMW Серия 3 е най-любима на ентусиастите с приблизително 5% от всички доклади за история на carVertical. VW Passat и Audi A4 не изостават много, докато модели на други производители се появяват по-надолу в списъка с топ 15.

Други популярни модели автомобили в списъка са BMW Серия 5, VW Golf, Audi A6, Škoda Octavia, Mercedes-Benz E-Class, Opel Astra, Mercedes-Benz C-Class, Ford Focus, Audi A3, BMW X5, Škoda Superb и BMW серия 1.

Най-старите от проверените модели коли са BMW

Има повече стари BMW-та отколкото която и да е друга марка. 40,38% от BMW-тата, които са проверени през 2021 са произведени между 1990 и 2010.

Междувременно при VW и Audi тези числа са равни на едва 14,56% и 19,97%. А при производители като Citroën процентът на стари коли пада дори още повече – едва 10,92%. Повече статистика и факти може да видите в пълния доклад carVertical ReDrive за 2021.