Парадокс! Половината от шофьорите на електрички имат втора кола за дълъг път

Повечето шофьори на електрически коли не ги използват за дълъг път. Нещо повече, половината от собствениците на EV имат втори автомобил – дизелов или бензинов. Това показва проучване сред 2800 шофьори в един от най-развитите пазари на електрички – този във Великобритания. Над 1 милион са регистрираните там коли на ток, като 500 000 са на името на индивидуални клиенти.

Оказва се, че техните собственици не им вярват, когато трябва да изминат над 100 километра. Организаторите на анкетата са на мнение, че резултатите могат да забавят развитието на пазара на електрически коли. Вече има и данни в тази посока. Регистрираните през януари нови електрички бележат спад с 25 процента, изчислено на годишна база.

По-малко от една пета от попитаните имат смелостта да тръгнат на дълъг път с електричката, рискувайки чакане по зарядните станции. Затова и 51 процента от притежателите на лични електрически автомобили държат в гаража и по една бензинка или дизелка. 73 процента от същите са категорични, че скоро не предвиждат да се разделят с колата, разчитаща на традиционните горива.

Половината от собствениците на електрически автомобили ги подкарват, когато планират да пътуват не повече от 50 километра. И едва 18 процента смело палят на дълъг път. Четвърт от анкетираните не са убедени, че електричката ще ги откара до далечна цел, като най-честото оправдание е липсата на достатъчно сигурно зареждане по пътищата (36%), докато 34 процента изпитват безпокойство от посочения пробег. Тоест, много не са убедени в него. 25 процента от собствениците директно отговарят, че реалният пробег на електричката им е по-малък от посочения в документите. Подобен е процентът на изстрадалите със зареждането на публични места, като то не е отговарило на стандартите им.

Прочуването показва, че все пак 86% от шофьорите на електрички не възнамеряват за нищо на света да се връщат към бензина или дизела. Абсолютно същият процент анкетирани са убедени, че инфраструктурата ще се подобри значително през следващите три години, което ще им позволи дълги пътувания.

Друг интересен извод от проучването е, че електрическите SUV набират все по-голяма популярност сред купувачите. Шофьорите са посочили 26 различни модели в своете гаражи. Две от петте най-популярни автомобила са Kia e-Niro/Niro EV и Audi E-tron. Причината се крие в по-големия пробег не SUV електричките. Иначе безспорен фаворит сред всички EV остава Tesla, макар да се наблюдава намаляване на процента автомобили от тази марка.

Организаторите на проучването са категорични, че трябва да бъде отложен поне с 5 години срокът за преминаване изцяло към електрически автомобили на Острова (сега е 2030 г.) Причината е най-вече в липсата на бързи зарядни по пътищата и противоречивата информация относно шофирането на електрически автомобили.

Оптимизмът, характерен за първите собственици на електрички, започва осезаемо да намалява. И това се дължи точно на пробега, макар все повече британци да яхнат големи SUV модели. Типичната семейна кола обаче все още не е електрическата.