Пенсионират най-луксозната корейска кола Genesis G70

Фамилията Genesis, състояща се от седан и луксозно комби от типа Shooting Brake ще приключи своя живот след края на планираното производство – моделът G70 няма да има пряк наследник.

Въпреки факта, че много автомобили, произведени от корейския концерн Hyundai, често получават промяна на поколението само пет години след дебюта си, седанът Genesis G70 все още е в експлоатация.

Да, от 2017 г. той претърпя няколко технически подобрения, изчака планирания рестайлинг през 2020 г., а през 2021 г. дори се появи и Shooting Brake версия, но компанията досега мълчи за пускането на модела от второ поколение.

Въпреки това работата по разработването на наследник в Genesis беше в разгара си. Проектът с кодово име RN2 трябваше да доведе до производството на Genesis G70 от второ поколение, но сега бъдещето му е под въпрос.

Според Korea JoongAng Daily подразделението Genesis е решило да спре разработката на модела от второ поколение поради ниското търсене на настоящите седани и комбита G70.

В същото време се твърди, че нов флагман ще има, но той ще е различен, по-голям и ще премине към електрическа тяга. Спирането на производство обаче няма да стане веднага. Възможно е този луксозен седан да се прави още няколко години.

Според други непотвърдени данни сегашното поколение Genesis G70 ще се задържи на поточната линия още няколко години. Според анализатори, причината за слабото търсене на модела не е в корейците.

Не само Genesis е изправен пред спад в търсенето на класически седани и комбита, тъй като този пазарен сегмент се свива както в Америка, така и в Европа, купувачите на нови автомобили все повече избират кросоувъри.

Както и да е, корейците не планират да се отказват производството на седани – не толкова отдавна творческият директор на концерна-майка Hyundai Люк Донкерволке говори за ангажимента на компанията към класическия тип каросерия. Но най-вероятно G70 ще отиде в пенсия.