Пета победа през сезона за Франческо Баная в MotoGP

Италианският състезател Франческо Баная от Дукати спечели Голямата награда на Нидерландия в клас MotoGP от Световния шампионат по мотоциклетизъм, след като завърши с време 40:07.214 минути. Второто място е за водача в генералното класиране в Световния шампионат Хорхе Мартин (Испания), също с машина Дукати, който изостана на 3.676 секунди, предаде БТА.

Още един италианец – Енеа Бастианини, който завърши с време 7.073 секунди по-слабо от победителя, допълни подиума. За Бастианини това е второ поредно състезание със стъпване на почетната стълбичка в рамките на два тура от шампионата.

Както и вчера в спринта, днес Баная също направи перфектния старт, използвайки и поул-позишъна от квалификацията. Въпреки че стартира от 5-ата позиция, световният шампион Хорхе Мартин не загуби много време, преди да се върне на първоначалната си позиция, изпреварвайки Маверик Винялес още след две обиколки. Но на петия завой Винялес загуби още една позиция и отстъпи на Марк Маркес. Четвъртата обиколка пък беше белязана с катастрофата на Марко Безеки, което освободи възможност за Ди Джанантонио да атакува и той не пропусна тази възможност в по-късните етапи от гонката.

Малко след средата на състезанието се появи на сцената зад топ 3 и Бастианини, който започна да атакува първите пилоти. В един Маркес сякаш беше изместен от челото, но успя малко преди края да си върне позицията.

В тези моменти от състезанието Баная се откъсваше все повече и повече на върха, като в един момент първото му място беше без съмнение. Мартин успя да удържи 2-ото място и също остави следващите трима на дистанция. Бастианини обаче успя да се пребори с Маркес и Фабио Ди Джанантонио, оставяйки ги 4-и и 5-и на малка дистанция.

За Баная това е пета победа на тази писта в Асен, както и пета през този сезон. В генералното класиране начело остава Хорхе Мартин с 200 точки, с 10 повече от днешния победител. Трети е Марк Маркес със 149, а след него е Бастианини със 136. Следващият кръг е в Германия между 5-и и 7-и юли на пистата Заксенринг.