Пет автономни таксита се загубиха в мъгла и предизвикаха задръстване

Разработчиците на автономни автомобили посочват, че те са по-безопасни от конвенционалните коли с водач зад волана, тъй като използват сложна система от 360-градусови камери, радари и усъвършенствани технологии, които следят пътя във всяка секунда. И това вероятно е вярно, но когато наистина автомобилите следят пътя. Какво се случва, обаче, когато има гъста мъгла например и сензорите на колата се намират в неведение.

Отговорът на този въпрос получиха пет автономни коли на Waymo, които останаха блокирани за около 6 минути, след като гъста мъгла обърка системите им насред Сан Франциско. Първата кола е паркирала в средата на улицата, а другите просто са я последвали, блокирайки пътя за останалите шофьори, които всъщност са виждали какво се случва на пътя, въпреки мъглата.

От компанията заявиха, че в момента работят над ъпдейт, който да се справи с тези проблеми, както и с тези свързани с паркирането за бъдеще. В момента няколко компании изпробват технологиите си за автономни превози на пътя и това съвсем не е единствения случай, след като наскоро ви съобщихме за други проблеми с автономни автомобили, които отново блокираха кръстовище.