Пет грешки на пътя, които вбесяват другите шофьори

Движението по пътищата е свързано с много рискове. Но ситуацията се утежнява допълнително поради неадекватността на някои шофьори. Дали поради неопитност, или поради пренебрежение към другите, те се държат като „господари на пътя“. Те не само пречат на другите, но често провокират инциденти. Събрахме най-често срещаните ситуации, които вбесяват другите шофьори. Ако разпознавате себе си в тях, направете си изводите.

1. Невъзможност за паркиране

Ако няма умения за паркиране, тогава водачът постоянно ще дразни и ще пречи на другите. Става дума не само бавни маневри, но и неправилно проведени, при което непохватните водачи да могат да ударят или одраскат съседните коли. Ако паркирането е вашето слабо място, трябва да започнете да коригирате празнината. Вземете допълнителни уроци в автошкола или се обучавайте на празно място, докато овладеете тънкостите на успоредното паркиране.

2. Засичане

Без значение дали засичането след изпреварване е било умишлено или неумишлено, във всеки случай то е признак не само лошо възпитание. На първо място, това е сериозна заплаха за другите участници в движението. Дори и да не се случи произшествие, засеченият шофьор може да бъде ядосан дълго време от случилото се. Така че преди да направите маневра, винаги проверявайте разстоянието в огледалото и особено внимателно – „слепите“ зони. Нарушаването на правилата може да струва скъпо на вас и хората около вас.

3. Разговор по телефона

Според статистиката това е втората причина за инциденти. Всеки диалог по телефона отвлича вниманието от пътя. Водачът трябва да следва не само движението, но и нишката на разговора. Много е трудно да направите това едновременно. Това означава, че вниманието и скоростта на реакция на водача ще намалеят. По-лошо е обаче да четете sms-и и още повече да отговаряте на тях. Едва ли ще повлияете на другите, които правят това, но можете да се опитате вие самите да не допускате подобни грешки. Спрете да използвате мобилния си телефон, докато шофирате.

4. Бързо шофиране при лошо време

При неблагоприятни условия е трудно да се спазват правилата за движение. За безопасност трябва да намалите скоростта и да увеличите дистанцията. Но има шофьори, които предпочитат да не обръщат внимание на леда или водата по пътя и карат така, сякаш под колелата им има гладък сух асфалт. Дори без да нарушават нищо, те предизвикват естествен страх и раздразнение. В крайна сметка с такъв стил на шофиране те създават риск от злополука, замествайки другите участници в движението. Така че при лошо време намалете скоростта на колата си и стойте далеч от другите коли.

5. Невключване на мигачи

Включването на пътепоказателите преди завиване или смяна на лентата е не само учтивост на пътя, но и изискване на правилата за движение. Шофьорите, които не смятат за нужно да предупреждават другите за намеренията си, усложняват значително обстановката на пътя. Според статистиката десетки хиляди катастрофи стават именно заради невключване на мигачи. Затова не забравяйте за правилата за движение. Винаги обмисляйте действията си предварително, за да имате време да включите сигнала за смяна на посоката, преди да изпреварите или смените лентата.