Пловдив и Варна с най-опасни млади шофьори

Най-опасните млади джигити по улиците са във Варна и Пловдив през изминалата година. Едва на трето място по тежки катастрофи се нареждат шофьорите на столицата. 181 сериозни ПТП са направили водачите в Пловдив с книжка от последните четири години. С малък стаж зад волана, но опасни за всички са шофьорите от Варна със 136 катастрофи. На този фон 112 ПТП-та със загинали и ранени в най-големия ни град изглеждат малко.

Тежките катастрофи по пътищата, многото жертви и ранени, добавени към хилядите починали от COVID 19, превръщат 2021 година в черна.

556 души са загинали, а 7576 са пострадали тежко

при станалите 6052 тежки пътни произшествия в страната от началото на 2021. Това става известно от съобщение на официалния сайт на МВР. 7198 тежки катастрофи през изминалата година, става ясно от отговор на МВР министъра Кирил Рашков на парламентарен въпрос относно пътнотранспортните произшествия по области и стаж.

За съпоставка –

жертвите на катастрофи през 2020 г. са били 460

– почти със сто по-малко. Несъобразената скорост, неправилните маневри и отнемането на предимство са основните причини за катастрофите у нас, сочи статистиката. След тях се нареждат употребата на алкохол и наркотици. По-опасни са шофьорите с най-малък стаж до две години катастрофирали 750 пъти и завършили със загуба на 35 човешки живота. Тези от 2 до 4 години стаж са причинили 629 ПТП-та с 34 загинали. Най-много катастрофи са извършили шофьорите със стаж над 10 години – 4341, които са убили 335 души. Тревога буди цифрата 423 катастрофи, извършени от неизвестни (напуснали), неправоспособни или чужди водачи, които са убили 51 души. Или повече от шофьорите с малък стаж.

В Търговище и Ямбол има най-малко катастрофи

и загинали през последната година.

От Асоциацията на пострадалите при катастрофи отчитат тенденция на рязко повишаване на броя на водачите, седнали зад волана, след като са употребили упойващи вещества. Друг особено рисков фактор са мощните автомобили, управлявани от неопитни шофьори.

Пътните произшествия са водеща причина за смърт за хора на възраст от 15 до 19 години, втората водеща причина за смърт за тези на възраст от 10 до 15 и от 20 до 24 години и третата водеща за децата от 5 до 9 години.

Магистрала „Хемус“ е високорискова

Магистрала „Хемус“ е с висок риск от настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия. Необходимо е незабавно предприемане на действия за обезопасяването й. Това показва доклад на международен одитор по пътна безопасност, ангажиран от Института за пътна безопасност да извърши проверка на автомагистралите в България. Проверката е констатирала, че обезопасителните съоръжения са високорискови и не са в състояние да извършат необходимата работа съгласно изискванията на краш-тестовете. Тези съоръжения са опасни и са способни да причинят разкъсвания или ампутации на крайници на пасажерите в МПС и мотористите.

В доклада се казва още, че пътната настилка не отговаря и на минималните нормативни изисквания за безопасност. Съществува риск от загуба на контрол върху превозното средство поради агресивните деформации и задържането на вода върху настилката. Възможно е въвличане и на други коли в пътнотранспортни произшествия. Сигнализацията и маркировката също не отговарят на приетите стандарти. Проблеми са констатирани и при тунелите, които също не отговарят на изискванията за безопасност. Налице са предпоставки за настъпване на сериозни и фатални инциденти.

Previous post Летящ автомобил получи разрешение за полети
Next post BMW обединява два модела в един