Повечето шофьори нямат доверие на автопилота

Проучване на американския индекс на доверие в мобилността (MCI) за 2022 г. от анализаторите на J.D. Power установи, че 65% от потребителите не могат точно да идентифицират напълно автоматизирани безпилотни превозни средства, а 56% класифицират модерните технологии за подпомагане на водача като системи за автономно шофиране.

Съвместното изследване на J.D. Power, Partners for Automated Vehicle Education (PAVE) и консорциума MIT Advanced Vehicle Technology (AVT) също така установява, че всички потребители използват термините „асистирано шофиране“, „помощ на водача“ и „полуавтономно движение“, когато описват ниво 2 и ниво 3 на технологична помощ.

„Разбирането какви думи и фрази резонират с потребителите може да помогне за изчистване на погрешните схващания и да подобри разбирането на потребителите за автономното движение, което е обща цел“, се казва в изследването.

Като цяло, готовността на потребителите за приемане на самоуправляващи се превозни средства беше оценена на 39 точки по 100-точкова скала, което представлява намаление с 3 точки спрямо 2021 г. Проучването установява, че потребителите изпитват особено ниски нива на комфорт, когато шофират в напълно автоматизирани самоуправляващи се превозни средства и когато използват напълно автоматизиран, самоуправляващ се обществен транспорт.

В допълнение, 55% от анкетираните заявяват, че са готови да преминат обучение за безопасно шофиране на автономно превозно средство. 87% от тези, които казват, че знаят „много“ за автономните превозни средства и биха желали да преминат обучение за шофиране.

В същото време, само 26% от анкетираните казват, че използват функции за активна помощ при шофиране, а от тях 41% казват, че настоящите системи представляват максималното ниво на автоматизация, което им е удобно да използват.

Всички тези резултати показват, че разработчиците на самоуправляващи се автомобили трябва да удвоят усилията си, за да помогнат на потребителите да разберат технологията. Те трябва да осигурят на обществеността ясен и разбираем език за описание на новите характеристики на автомобила.