Повече за новото офроуд Lamborghini Huracan Sterrato

След като в средата на този месец Lamborghini представи няколко снимки на новия Huracan за офроуд и кратка информация за модела, сега италианците разкриха напълно своя изцяло нов модел, базиран на двувратия суперкар Huracan. Подобно на 911 Dakar, новото Sterrato е създадено за авантюристи, които искат да съчетаят възможностите на суперколите с тези на офроуд автомобил.

Окачването е с 4.3 сантиметра по-високо от това на Huracan Evo, а освен това са поставени и специално разработени офроуд гуми дело на Bridgestone. Спирачките са с диаметър от 381мм отпред и 356мм отзад. Стъпката на колата е с около 3см по-широка в сравнение със стандартен модел, а от Lamborghini са пренастроили режимите за работа на колата, за да ги съобразят с промените по окачването.

Двигателят е познатия 5.2-литров V10 с мощност от 602 конски сили и максимален въртящ момент от 560 нютон метра. Те се предават към четирите колела, а за смяната на предавките се грижи автоматична трансмисия със седем предавки. Ускорението до 100км/ч отнема 3.4 секунди, а максималната скорост е 260км/ч.

Арките на калниците са получили допълнителни „раздувки“, за да поберат новите 19-цолови гуми, а върху тавана е монтиран допълнителен въздуховод, който да осигурява свеж въздух за двигателя. Визията завършва с допълнителни LED светлини и защити на предната и задната броня, както и релси върху покрива за допълнителен багажник и оборудване. От модела ще бъдат направени 1499 броя, а производството започва през февруари 2023 година.