Поглед напред: Как ще изглежда автомобилът след 5 години

Автомобилната индустрия се променя много бързо в последно време, като това се дължи основно на преминаването към електрически превозни средства. Компанията DXC Technology направи прогноза за това как ще се променят отношенията на хората с автомобилите им през следващите 5 години.

Според експертите във връзката на шофьора с екосистемата от партньори и услуги, предлагани от автомобилната индустрия, се появяват 5 нови тенденции, които ще играят основно роля в близко бъдеще.

1. Софтуерът на вашия автомобил е също толкова важен, колкото и емблемата му

Софтуерно дефинираните превозни средства (SDV) ще бъдат известни повече със своя потребителски интерфейс, отколкото със своите спецификации и с компанията, която го произвежда. Тоест, вече ще са важни функциите, а не марката.

2. Вашият автомобил се актуализира сам и предлага актуализации при поискване

Тъй като автомобилите стават все по-софтуерно активирани и свързани с интернет, способността им да се самовъзстановяват и самоактуализират ще се увеличи. Колата ще трябва да извърви дълъг път, преди да стане интерактивна като смартфона, който е неизменна част от всекидневието на човека, но еволюцията при автомобилите е подобна.

3. За поколението Z, притежаването на кола може да се превърне в нещо от миналото

Благодарение на възможността за работа от дома на много служители не им се налага да шофират всеки ден до офиса. Младите хора искат удобството на колата, но не искат традиционния модел на собственост, който обикновено е скъп и означава сериозна отговорност. Схемата „плащайте за кола, само когато имате нужда от нея“ ще става все по-популярна. Опциите са абонамент, каршеринг или еднократна услуга за взимане под наем.

4. Вашият автомобил ще си уговори среща със сервиза, преди да разберете, че има проблем

Свързаността, вградена в превозните средства, позволява на механиците да получават диагностична информация, за да могат да поръчат частите, от които се нуждаят. Това ще освободи шофьорите от част от отговорността за идентифициране на проблеми с поддръжката на превозните средства и ще подобри безопасността на пътя.

5. Вашият бъдещ електрически автомобил може да работи с водород

В много градове по света шофьорите вече трябва да чакат повече от час, за да заредят своя електрически автомобил на обществени зарядни станции. Изследователите виждат алтернатива в превозните средства с водородни горивни клетки.