Покупката на електромобил си заслужава, само ако е „втора ръка“

Купуването на чисто нов автомобил в момента няма нищо общо със същия процес преди 3 години да кажем. Времената за доставки в момента са изключително дълги, а в комбинация със завишените цени, новите коли не са най-разумния избор, ако трябва да сме честни. Това се отнася, както за конвенционалните автомобили на бензин и дизел, така и за електрическите коли. Според публикация на Bloomberg, закупуването на електрическа кола в момента си заслужава само, ако тя е употребявана.

В САЩ например са предвидени 12 милиарда долара (около 12 милиарда евро), които да подпомогнат бъдещите собственици на електрически коли, като им спестят до 7500 долара от първоначалната цена за покупка. Въпреки, че това се очакваше да повиши и забърза значително продажбите на електромобили, това не се случи и за това си има няколко причини. Повечето от колите на ток на пазара са твърде скъпи, твърде „чужди“ или пък просто твърде „страшни“, за да бъдат поръчани сега или в близко бъдеще.

Събирайки горните две твърдения, не е трудно да се досетим, че закупуването на нов автомобил не е най-добрата идея, дори той да е електрически. Това кара много хора да се замислят за употребяван автомобил на ток, а в САЩ това също носи бонус в размер на до 4 хиляди долара. Той се получава за всички употребявани електрически автомобили с цена под 25 хиляди долара.

Друг силен аргумент в полза на закупуването на „батерийни коли“ втора употреба е тяхното обезценяване. Докато при конвенционалните автомобили знаем, че най-много губим през първите години и можем да сметнем по-лесно загубите си, то при колите на ток обезценяването е подобно на това при смартфоните. Технологиите свързани с батериите се подобряват изключително бързо, което може да обезцени чисто нов автомобил изключително бързо.

Все пак кандидати за употребявани коли на ток има и доказателството за това е, че за времето за което един електрически автомобил излиза от производствената линия, вече са продадени три употребявани коли на ток. Кратка справка в най-големия сайт за автомобили в България – mobile.bg показва, че в момента в страната ни се продават над 760 електрически автомобили на ток от които 169 могат да се похвалят с цена от под 50 хиляди лева.