Последният Superb – какво се знае за флагмана на Skoda

Автомобилите на Skoda традиционно се радват на успех на пазара, като това се отнася дори за седаните на марка. Преди дни чешкият производител публикува снимки на комби-версията на новото поколение на флагмана си Superb, на които прототипът е покрит с камуфлаж. Сега се появяват и реални изображения на седана, който заснет по време на изпитания на „Нюрургринг“.

Не е тайна, че след завръщането си на сцената в началото на века Superb винаги е бил тясно свързан с Volkswagen Passat. Това е и основната причина, поради която VW всъщност натовари Skoda с проектирането на новите поколения и на двата модела, като те ще бъдат произвеждани в завода на групата в Братислава (Словакия), а не в традиционния дом на Superb в Квасини (Чехия).

И докато Volkswagen избра да се откаже от опцията за седан и ще продава новия Passat само като комби, то Skoda ще предложи избор на клиентите си между двете каросерии. На снимките се вижда прототип, който е качен на по-големи колела и съответно те са по-пропорционални на дългото междуосие на Superb. При сегашното поколение на модела платформата MQB позволява разстояние между двете оси от 2840 мм, но при новото то ще бъде увеличено.

Освен това се очаква и двата автомобила да предложат подобна комбинация от задвижвания, включваща дизелови версии, „меки“ бензинови хибриди и plug-in хибриди. Салонът на новите Superb и Passat също ще бъде идентичен, като ще се залага на големи плаващи екрани.

Дебютът на двата модела ще се състои до края на годината, но вече може да се каже, че това ще бъдат последните им поколения. Настъплението на SUV и електромобилите става все по-сериозно, което означава, че на Superb и Passat им остава живот до края на десетилетието, след което те ще се оттеглят и няма да получат директни наследници.