Предлагат субсидии за покупка на коли на ток и у нас

Хората с високи доходи ще получават субсидии, за да купуват коли на ток. А във всяка община ще трябва да има поне две станции за зареждане на коли на ток. Това става ясно от предварителни консултации за изработването на закон за насърчаване на електрическата мобилност, стартирани от Министерството на икономиката.

В България нов автомобил може да си купят само хора с високи доходи. А от насоките за съдържанието на закона става ясно, че той трябва да стимули за навлизането на пазара на електрически превозни средства, например чрез субсидии за коли с нулеви емисии. Така хората с високи доходи ще получат пари, за да си купят кола на ток, а тези с ниски доходи ще продължат да карат автомобили на 20 години, защото не могат да си позволят по-нови.

От министерството искат да бъде въведен принципът „замърсителят плаща“ и да има различни таксите/данъците за регистрация/собственост в зависимост от равнището на отделяните вредни емисиите от автомобилите. Всъщност този принцип вече действа и колите на ток са освободени от годишен данък.