Прогноза: Кросоувърите и SUV-тата ще изчезнат от пазара

В най-прогресивните страни, където борбата за екология излиза на преден план, търсенето на кросоувъри и SUV-та ще намалее драстично, при това в блицко бъдеще. Прогнозата е на Motor1, според които подобно развитие е напълно възможно .

Журналистите напомнят, че през 2022 г. SUV сегментът представляваше 45-46% от глобалните продажби на леки автомобили. Рязкото увеличение на дела на кросоувърите и SUV-тата се наблюдава вече в страни като Индия, Германия, Великобритания, Мексико, Индонезия, Турция, Малайзия, Виетнам, Южна Африка, Тайланд и Филипините. В САЩ, вторият по големина пазар в света, обаче, търсенето е намаляло със 7%, а в Китай – с 2%.

Данни за Европа не се дават в материала, но съдейки по това колко голямо внимание се обръща на екологията в ЕС, местните власти могат да вдигнат данъците за собствениците на кросоувъри и SUV-та, които поради по-голямата си маса отделят повече CO2 емисии от леките автомобили.

Според изчисленията на експертите SUV автомобилите отделят средно 107.9 г въглероден диоксид на километър, докато леките автомобили не надвишават 98-100.8 г/км. Логиката е проста – колкото по-тежък е автомобилът, толкова повече гориво се изразходва за движението му и толкова повече въглероден диоксид се отделя в атмосферата.

Експертите смятат, че следвайки този принцип, в много страни от Европа може да се въведе повишен данък за токсичност и твърде голямо тегло на автомобилите, което в крайна сметка ще „убие“ търсенето на кросоувъри и SUV-та. Като се прибави към това и все по-налагащата се електрификация е напълно възможно SUV-тата с ДВГ просто да изчезнат.