Производството на Lada Niva е прекратено за неопределено време

Днес АвтоВАЗ спира производството на Lada Niva Legend – както с три, така и с пет врати. Това съобщи Avtograd News в социалната мрежа VKontakte. Причините за прекъсването са неизвестни, но най-вероятно това се дължи на недостиг на компоненти – причина, поради която автомобилният гигант произведе 109 000 автомобила по-малко от планираното за миналата година.

Не се знае колко време ще продължи паузата в монтажа. От 26 януари цехът за монтаж и каросерии на Niva (SKP) произвежда само един модел – Lada Niva Travel, който влезе на пазара в началото на миналата година, заменяйки остарелия Chevrolet Niva. За една дневна смяна се сглобяват 170 автомобила с висока проходимост.

По-рано беше съобщено, че поради недостатъчния брой компоненти, АвтоВАЗ възнамерява да спре производството на седмична база до март. Ставаше дума за две линии – SKP Kalina (Lada Granta) и SKP Niva.

Сглобяването на Lada Niva Legend с пет врати, което бе възобновено в средата на януари след дълга пауза, сега отново е спряно. Моделите отдавна очакват да излязат в пенсия, но АвтоВАЗ многократно отлага сбогуване с култовия модел

По последни данни производството на „дългата“ Niva ще продължи поне до май, като през този период заводът трябва да произведе около 2 600 екземпляра, за да изпълни голяма държавна поръчка. Кога обаче най-продаваната Niva ще се завърне на конвейера, не е ясно.