Проучване показва, че 16 500 души всеки ден са готови да шофират пияни

Най-честите проблеми на пътя са превишената скорост, шофирането с алкохол и необезопасяването, сочи мащабно проучване, проведено в 18 страни, включително и България. В рамките на проучването са наблюдавани повече от 220 хил. автомобила и над 136 хил. участници в движението.

Превишена скорост

10% от водачите, които се движат по магистрали и 7%, които карат в извън населените места, превишават разрешената скорост.

В градовете повече от половината от водачите нарушават скоростните режими, заяви в студиото на „Тази сутрин“ експертът от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Милен Марков.

По думите му вероятността при сблъсък с 80 км пешеходецът да остане жив е 0%.

С алкохол в кръвта

Малко под половин процент от запитаните в проучването са отговорили, че са шофирали след употреба на алкохол и с над 0,5 промила алкохол в кръвта.

„Ако се съпостави като дял този процент от общо количество на активните водачи означава, че 16 500 души всеки ден и във всеки един момент са готови да седнат зад волана, употребили алкохол“, каза пътният експерт.

Според него изключително важен е както самоконтролът, така и гражданският контрол. „Крайно време е да кажем, че това поведение е нетърпимо и недопустимо“, заяви той.

В колата без колани

Изследването показва, че около 17% от водачите и 74% от пътниците на задната седалка не поставят обезопасителен колан.

60% от децата по пътищата извън населените места са необезопасени – без колан и без столче, а 40% от хората използват неправилно системите за обезопасяване на деца.

На днешния 15 септември се очаква трафикът да бъде много натоварен. Милен Марков съветва родителите да слагат децата си в столчета и да бъдат внимателни и толерантни, особено около детски градини и училища.